Tao Te Ching

Vil du ringes op?

Tao Te Ching

Tao Te Ching er et navn, som for langt de fleste danskere er ganske ukendt.
Det var også tilfældigt for mig, da jeg en kedelig regnvejrsdag for nogle år siden stødte på dette navn for første gang.
Jeg sad og læste en artikel på en webside om Kinesisk historie og kultur.
Den Kinesiske historie har altid fascineret mig, den er spændende, mystisk, filosofisk og fuld af sagn og myter.
Den Kinesiske kulturelle forståelse er baseret på, at det ypperste man kan opnå er at blive i et med naturen og den energi der omfavner os, at ære overstiger begær.
At alt er samlet i et og forbundet i Tao.

I artiklen var der flere filosofiske skrifter, som menes at være skrevet af en filosof ved navn Lao Tzu som levede for ca. 2500 år siden.
Det imponerende ved teksterne er, at de er lige så sigende nu, som de har været for 2500 år siden.

Jeg besluttede mig for, at denne Lao Tzu som betyder den gamle mester, ville jeg læse noget mere om/af, for sjældent har jeg læst noget, med så meget mening og værdi som med disse tekster.
I søgen efter Lao Tzu, fandt jeg den legendariske bog ved navn Tao Te Ching.
Dette var starten på et nyt og spændende kapitel i mit liv. Jo mere jeg læste, fandt og hørte om Tao Te Ching, jo mere blev jeg klar over, at denne filosofiske tilgang, er noget af det verdenen har brug for, måske endda mere nu end nogen siden før!

Hvad er Tao Te Ching?

Tao (udtales Dao) betyder sti eller vej.
Te (udtales De) kan oversættes som kraftfuldt, magt eller dyd.
Ching (udtales Jing) kan oversættes til bog eller noget der er nedskrevet.
Tao Te Ching kan derved oversættes til:
En magtfuld/kraftfuld vej/sti der er nedskrevet i form af en bog.

Når det er svært at oversætte Kinesisk til et andet sprog, er det fordi, at Kinesisk skrift består af piktogrammer og ideogrammer.
Så derved vil det altid være en fortolkning af skriftet man laver.
F.eks. piktogrammet Tao kan for en person tydes som en vej, en anden person kan tyde det som en retning.

Skal man se rent historisk på Tao Te Ching, så er det nok skrevet som en filosofisk/politisk vej eller retning til den daværende ”Gule Kejser”, en retning som kunne bruges til at samle et splittet land, mod truslen fra vest.

Tao Te Ching er derfor ikke en trosbekendelse som f.eks. kristendommen.
I Tao Te Ching er der ikke en Gud, som anklager og dømmer befolkningen samt diktere hvad der er rigtigt / forkert – sandt / falsk – korrekt / ukorrekt.
Tao Te Ching har ikke tvunget sit budskab ud via trusler, krig og vold.

Den korrekte alder vides ikke med sikkerhed, men der er spor af Tao Te Ching som går knapt 3000 år tilbage. Nogle mener, at den oprindeligt stammer fra Indien, som på dette tidspunkt var et magtfuldt og rigt land og derfra blev spredt til Kina.
I dag er der dog enighed om, at det var filosoffen Lao Tzu der nedskrev og derved manifesterede Tao Te Ching også kaldes Taoisme.

Bogen Tao Te Ching består af 81 filosofiske skrifter, som igennem tiderne er blevet fortolket utallige gange. Tao Te Ching er da også den bog der er blevet oversat flest gange lige bortset fra Biblen.
Der er desværre ikke meget, som er blevet oversat til dansk. Dette er selvfølgelig en af årsagerne til, at der ikke er mange danskere som kender til Taoisme. Vil man læse om Taoisme, skal man derfor kunne læse engelsk på et rimeligt niveau.

Taoisme i dag!

Taoisme er igennem årene blevet spred ud i mange forskellige retninger og kendes i dag nok mest som Budisme, Tai Chi og utallige former for kampsport.
Mange har forsøgt at modernisere Tao Te Ching til nutidens sprog og enkelte er også lykkes dermed, mest kendt er nok Stephen Mitchell.
Det vidunderlige ved Tao Te Ching er, at hver gang man læser den, ser man en ny betydning og hensigt. Så det er en bog man aldrig bliver færdig med og man bliver kun klogere for hver gang man læser den.

Den Gule Kejser fik udført endnu en skrift som blev kaldt for Pa-Kua eller De otte trigrammer/søjler.
Pa-Kua blev skrevet som en fælles Te (retning) og livsforståelse til folket, den skulle fungere som en guide, til at opnå et langt og sundt liv med glæde og visdom. Symbolet Yin -Yang har ligeledes sin oprindelse derfra og er et grundlæggende symbol og forståelse for mange den dag i dag.
Pa-Kua har ligeledes været grundlæggende viden igennem tiderne til såvel videnskabens verden, seksualitet, kost forståelse og ikke mindst træning af indre styrke og helbredelse hermed også mentaltræning.

Især søjlen, Revitaliseringens Tao som omhandler indre styrke og helbredelse er i disse år væsentlig.
Alt for mange mennesker har i dag udelukkende fokus på det ydre og glemmer derved, at det er det indre som virkeligt betyder noget. Hvis vores organer, kirtler, nerver mm. ikke fungere og er i balance forsvinder vores energi og derefter dør vores krop.
Så derfor er det faktisk endnu vigtigere, at vi træner vores indre, i forhold til vores ydre.

Hvordan skal Tauisme forståes!

Først og fremmest skal man forstå, at Taoisme er en livsstil.
Det er ikke noget man gør, det er noget man er!

En musiker går ikke til musik, han spiller musik. For ham er musikken ikke en ting, musikken er hans liv!

Som Lao Tzu selv beskrev det: (citater fra Tao Te Ching)

-The Tao is infinite, eternal.
Why is it eternal?
It was never bor;
thus it can never die.
Why is it infinite?
It has no disires for itself;
thus it is present for all beings.

-The Tao dosen´t take sides;
it gives birth to both good and evil
the master dosen´t take sides;
she welcomes both saints and sinners.

-The Tao that can be told
Is not the eternal Tao.
The name that can be named
Is not the eternal name.

Taoisme kan ikke altid forstås, det skal føles, mærkes og opleves.
Nogle dage oplever du Tao på en måde, en anden dag vil du opleve Tao på en helt anden måde. Derfor vil der aldrig være et endeligt svar og dog er svaret altid i og omkring dig.
Taoisme forbinder alt kosmisk energi til et og samme Tao. Alt hvad du ser omkring dig, består af et og samme kosmisk energi. Du ånder og udånder energien og energien lever af dig.

NYHED!!!

Som noget helt nyt arbejder jeg i disse timer, på at sammensætte et træningsforløb som er baseret på de oprindelige ældgamle kinesiske øvelser, der er udarbejdet med det formål, at styrke de indre organer, kirtler og nervebaner.
Træningsforløbet bliver ligeledes kombineret med en moderne mentaltræning, som har fokus på dit egent selvværd.

Det er et træningsforløb for alle, store, små, tynde, tykke, idrætsudøver og ”sofa-udøver”.
Kom som du er, for det drejer sig ikke om at få sved på panden. Det drejer sig om at fokusere på alt det i din krop, som du ikke kan se.
For en sund krop, består først og fremmest af indre styrke, når dine indre organer er i balance, vil din ydre styrke automatisk følge trop, men ikke omvendt!
Så husk det, når du udøver din normale træning/motion.
Muskler alene, er ikke et tegn på en sund og harmonisk krop.

Så hold øje med dette træningsforløb som vil komme til efteråret!!!